1 średnie bakłażan
3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pasty tahini
czerwona papryka, sól
Sposób przygotowania:
Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Połówki bakłażana ułożyć na blaszce, oprószyć solą i odstawić pół godziny. Następnie bakłażana należy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 35 min. do momentu. Owoc ostudzić, zdjąć skórkę i rozdrobnić w melakserze na gładki mus razem z obranym czosnkiem. Do rozdrobnionego dipu dodać sok z cytryny, tahini, mieloną paprykę oraz sol.
Sposób przygotowania:
Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Połówki bakłażana ułożyć na blaszce, oprószyć solą i odstawić pół godziny. Następnie bakłażana należy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 35 min. do momentu. Owoc ostudzić, zdjąć skórkę i rozdrobnić w melakserze na gładki mus razem z obranym czosnkiem. Do rozdrobnionego dipu dodać sok z cytryny, tahini, mieloną paprykę oraz sol.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz