piątek, 2 stycznia 2015

DIP Z BAKŁAŻANA

Humus i sos czosnkowy do tacos i na chleb są pyszne i zdrowe, ale naszła mnie ochota na coś nowego i równie zdrowego. Jako dip do zagryzki z chrupkami kukurydzianymi i marchewką pokrojoną w słupki podałam na noworocznym spotkaniu sos z bakłażana. Jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam.


1 średnie bakłażan
3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pasty tahini
 czerwona papryka, sól


Sposób przygotowania:

Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Połówki bakłażana ułożyć na blaszce, oprószyć solą i odstawić pół godziny. Następnie bakłażana należy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 35 min. do momentu. Owoc ostudzić, zdjąć skórkę i rozdrobnić w melakserze na gładki mus razem z obranym czosnkiem. Do rozdrobnionego dipu dodać sok z cytryny, tahini, mieloną paprykę oraz sol. 

Brak komentarzy: