poniedziałek, 15 grudnia 2014

CIASTO DROŻDŻOWA Z DYNIĄ

To ciasto bardzo przypadło mi do smaku. Piekę je kolejny raz i zajadam ze smakiem. Pyszna, mięciutka i wilgotna babka drożdżowa z dynią.

3 szkl. mąki
25 g świeżych drożdży
1/2 szkl. cukru
200g  purée z dyni
1 szkl. mleka
90 ml oliwy z oliwek
1/4 szklanki pestek dyni
mała szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pokruszone drożdże mieszamy w kubku z 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąkę. Dodajemy również cukier, szczyptę soli, dynię oraz ciepłe ( ale nie gorące) mleko. Całość wyrobić ręką do chwili, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Na koniec dolewamy ciepłą ( ale nie gorącą oliwę z oliwek i dodajemy pestki dni. Dalej wyrabiać, tak żeby wciągnęło oliwę i zaczęło odchodzić od ręki. Gdy jest za rzadkie, należy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia. Po około godzinie, przełożyć ciasto do foremki silikonowej lub zwykłej wysmarowanej odrobiną oleju. Odstawić jeszcze na 30 min. W tym czasie nagrzać piecyk do 175 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy około 60 min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest już suchy. W połowie pieczenia wierzch babki należy przykryć folią aluminiową, aby się za mocno nie zrumienił.

Brak komentarzy: