piątek, 23 stycznia 2015

KREM Z DYNI I POMIDORÓW


Uwielbiam dynię i już drugi rok z rzędu próbuję ją na różne sposoby. Zupa z dyni jest pyszna. Cudownie komponuje się również w połączeniu z ukochanymi przez mojego męża pomidorami.
A o wartościach odżywczych to nie muszę wspominać, bo każdy wie, że i pomidory i dynia to samo zdrowie.

ok 500 g dyni
750 ml soku pomidorowego lub ok 1 kg pomidorów
2 łyżki masła
1 główka czosnku
1 kostka warzywna (lub zamiast wody i kostki wywar warzywny)
gałka muszkatołowa, papryka ostra cukier, sól

Sposób przygotowania:

Dynię należy pokroić na większe kawałki i razem ze skórką piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Razem z dynią piec należy również czosnek przecięty na połowę w poprzek ząbków. Gdy dnia będzie już miękka, i lekko przestygniętą oddzielamy od skórki. 
Pomidory świeże parzymy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozpuszczamy masło. Czosnek obieramy i podsmażamy chwilę na maśle. Następnie dodajemy pomidory, dynię i ok 1-2 szklanek wody oraz kostką Knorr (lub zamiast wody i kostki wywar warzywny) . Gotujemy wszystko ok 15 minut na średnim ogniu. Na koniec wszystko miksujemy na gładki krem. Doprawiamy papryką, solą, cukrem i gałką muszkatołowa. Można jak ktoś lubi bardziej pikane potrawy doprawić chili. 
Podawać gorącą z grzankami, albo lanymi kluskami. Świetnie pasuje również ser feta lub mozzarella pokrojony w kostkę i włożony do zupy.

Brak komentarzy: