poniedziałek, 18 listopada 2013

FENKUŁY / KOPER WŁOSKI DUSZONY NA MAŚLE


Fenkuły duszone na maśle to najbardziej klasyczny sposób serwowania tego warzywa przez włochów. Prosty, smaczny i szybki. Fenkuły są pysznym dodatkiem do obiadu lub kolacji. 


4 - 6 szt fenkułów
1/3 kostki masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć i oczyścić. Czyste bulwy kroimy na połowę, a następnie w plasterki 5 mm. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy koper. Dusimy przez kilka minut, aż koper zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.


2 komentarze:

graga pisze...

Szybkie danie. Bardzo smaczny dodatek nie tylko do obiadu.

Unknown pisze...

Dla mnie jest rewelacyjny dodatek do II dania lub do kolacji. Polecam.