poniedziałek, 16 września 2013

KANARYJSKA ZUPA RYBNA


Z zamiarem przygotowania typowej, kanaryjskiej zupy rybnej nosiłam się dość długo. Wynika to pewnie z tego, że ja czytając przepis wyobrażam sobie smak. A w tym przypadku moje kubki smakowe nie oszalały.
Gotując obiad dla znajomych postanowiłam jednak spróbować. W jednym garnku gotowałam kanaryjską zupę, a w drugim przygotowywałam inną. Moją zupę rybną z dużą ilością warzyw, by powstał pyszny wywar warzywno - rybny.
Po degustacji wszyscy jednomyślnie ocenili kanaryjską zupę " da się zjeść, jak się jest głodnym. Nie jest to jednak zupa, która porywa nas w świat cudownych smaków".

1 kg ryby (zwykle gatunek “sama”)
½ kg ziemniaków
1 cebula
1 pomidor
1 papryka
3 ząbki czosnku
kminek
sól, olej, słodka papryka, szafran, zielona kolendra, mięta i pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy obrać, umyć i przełożyć do garna, a następnie zalać wodą. Do ziemniaków dokładamy w całości obraną cebulę, umyty pomidor i umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę.
Wodę z warzywami stawiamy na ogień, dodajemy odrobinę oliwy i przyprawy : słodkiej papryki, szafranu, zielonej kolendry, mięty, kminu, czosnku, soli i pieprzu. Gdy zupa się zagotuje dodajemy oczyszczoną rybę i na małym ogniu gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Warzywa  i rybę rozdrabniamy na talerzu. Do zupy podaje się chleb lub pullpo de gofio. Kanaryjczycy zaprawiają zupę mąką gofio.



3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda to super. Pozdrawiam.

Dominika Starańska pisze...

Niestety nie miałam jeszcze okazji robić takiej zupy, lecz jak widzę po zdjęciach to prezentuje się ona bardzo apetycznie. Całkiem niedawno odkryłam także ciekawe przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i to właśnie one są teraz w pierwszej kolejności realizowane.

Izabella Nowotka pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.