Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
poniedziałek, 16 września 2013
KANARYJSKA ZUPA RYBNA
Z zamiarem przygotowania typowej, kanaryjskiej zupy rybnej nosiłam się dość długo. Wynika to pewnie z tego, że ja czytając przepis wyobrażam sobie smak. A w tym przypadku moje kubki smakowe nie oszalały.
Gotując obiad dla znajomych postanowiłam jednak spróbować. W jednym garnku gotowałam kanaryjską zupę, a w drugim przygotowywałam inną. Moją zupę rybną z dużą ilością warzyw, by powstał pyszny wywar warzywno - rybny.
Po degustacji wszyscy jednomyślnie ocenili kanaryjską zupę " da się zjeść, jak się jest głodnym. Nie jest to jednak zupa, która porywa nas w świat cudownych smaków".
1 kg ryby (zwykle gatunek “sama”)
½ kg ziemniaków
1 cebula
1 pomidor
1 papryka
3 ząbki czosnku
kminek
sól, olej, słodka papryka, szafran, zielona kolendra, mięta i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać, umyć i przełożyć do garna, a następnie zalać wodą. Do ziemniaków dokładamy w całości obraną cebulę, umyty pomidor i umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę.
Wodę z warzywami stawiamy na ogień, dodajemy odrobinę oliwy i przyprawy : słodkiej papryki, szafranu, zielonej kolendry, mięty, kminu, czosnku, soli i pieprzu. Gdy zupa się zagotuje dodajemy oczyszczoną rybę i na małym ogniu gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Warzywa i rybę rozdrabniamy na talerzu. Do zupy podaje się chleb lub pullpo de gofio. Kanaryjczycy zaprawiają zupę mąką gofio.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Niestety nie miałam jeszcze okazji robić takiej zupy, lecz jak widzę po zdjęciach to prezentuje się ona bardzo apetycznie. Całkiem niedawno odkryłam także ciekawe przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i to właśnie one są teraz w pierwszej kolejności realizowane.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz