niedziela, 15 września 2013

KREM ZE SZPINAKU


Nosiłam się już długo z zamiarem zrobienia zupy szpinakowej. Jadłam już kiedyś, ale tak sobie mi smakowała. Ten krem ze szpinaku jest jednak obłędny. Aksamitny, jedwabisty w smaku. Pychota.

2 szkl świeżego szpinaku
1 cebula
2 marchewki
3- 4 ząbki czosnku
1/4 kostki masła
4 średnie ziemniaki
2 1/2 szkl bulionu z warzyw ( lub z kurczaka)
1 szkl wody
1 kostki bulionu warzywnego ( lub z kurczaka)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
jajka, śmietana, prażone pestki słonecznika lub grzanki czosnkowe ( opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czosnek, cebulę, ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i przez chwilę prażymy. Po chwili dolewamy 1 szkl wody i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Szpinak opłukujemy, siekamy i dodajemy do zupy. Dolewamy bulion i dodajemy kostkę rosołową.Wszystko razem gotujemy. Gdy szpinak zmięknie rozdrabniamy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę można od razu zaprawić śmietaną w garnku. Można śmietanę położyć dekoracyjnie na talerzu. Zupę można również podawać z pokrojonym jajkiem, ravioli serowym prażonym słonecznikiem lub grzankami. Można też bardziej na ostro ze szczypiorkiem, albo na słodko z bitą śmietaną.
Zupa świetnie smakuje podana na zimno ze świeżym pieczywem.


Brak komentarzy: