niedziela, 22 lutego 2015

JAGNIĘCINA PIECZONA

Nie przepadam za wędlinami ze sklepu. Te naprawdę smaczne są drogie. Postanowiłam więc kupić dla mojej córeczki kawałek zdrowego, pysznego mięsa i upiec je. Trud został wynagrodzony. Dziecko, które nie jadło kanapki z mięsem, pałaszuje domową pieczeń, aż miło patrzeć.
Jagnięcina oraz baranina to jedne z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie posiadając mało niekorzystnych kwasów nasyconych. W mięsie tym występuje w dużych ilościach kwas linolowy, mający doskonałe właściwości hamujące procesy powstawania nowotworów.
Mięso jagnięce zawiera dużą ilość białka i jest bogate w większość witamin z grupy B potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Jest także dobrym źródłem cynku i żelaza. Zawiera duże ilości kwasu linolowego posiadającego właściwości antyutleniające.
Najlepsze mięso jest z młodych jagniąt. Ma ono delikatne włókna, barwę brązowo-różową i biały tłuszcz. Najchudsza część tuszy to udziec, a najbardziej tłusta – łopatka.


ok 1 kg jagnięciny
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula ( opcjonalnie)
1/2 szkl. bulionu warzywnego i
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
pieprz, sól, papryka, rozmaryn, tymianek
oliwa z oliwek lub olej

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, uformować roladę i związać bawełnianym sznurkiem. Gotowe mięso natrzeć przyprawami i odstawić przykryte do lodówki na około 3 godziny.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry. Zamarynowaną roladę obsmażyć na oliwie na złoty kolor, a następnie przełożyć do brytfanki. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojoną na plastry cebulę, marchew i pietruszkę. Wszystko przełożyć do naczynia z mięsem. Zalać bulionem oraz winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i  piec 60 min, często polewając sosem z dna brytfanny. 
Upieczone mięso wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku.

Brak komentarzy: