środa, 3 grudnia 2014

CIASTO Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWO- OWSIANĄ

Przepisów na ciasta z jabłkami jest tysiące i wszystkie są pyszne. Bo kto nie lubi jabłek?! Ja je uwielbiam. Ciasto według tego przepisu jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim jest bajecznie proste, ekspresowe i nie ma możliwości, że się nie uda. Ja je często robię jako szybki deser po rodzinnym obiedzie.

1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl oliwy
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
6 średnich jabłek
1/2 szkl płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
3 łyżki miodu

Sposób przyrządzania:

Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Do drugiej wkładamy jajka, oliwę, esencję waniliową i dokładnie mieszamy. A następnie przelewamy jajka z oliwą do suchych składników i ucieramy mikserem, aż składniki się połączą. Foremkę wyłożyć należy papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć umyte, obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Jabłka posypujemy płatkami owsianymi i migdałowymi. Całość polewamy miodem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni Celsjusza, przez 40 min.
Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: