piątek, 5 grudnia 2014

CANNELLONI Z CUKINII I MIĘSA MIELONEGO

Goście w dom, więc mam dla kogo poszaleć w kuchni. Tym razem oczarował mnie przepis z Lidla. A jak każdy wie, pierwsze wrażenie jest najważniejsze.  Przygotowując roladki nie mogłam powstrzymać się przed wprowadzeniem kilku zmian. Danie wyszło pysznie. A wygląda ma cudowny. Jest nie tylko ciekawszym i bardziej widowiskowym podaniem klopsów z mięsa mielonego, ale i zdrowszym. Nie smażymy, ale pieczemy. Mięso jest soczyste i delikatne.

1 cukinia
400 g mięsa mielonego z indyka (lub innego)
1-2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
100 g pesto czerwonego
1 żółtko
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka masła
sól, pieprz

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

świeża bazylia
100 g żółtego, twardego sera

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż w 0,5 mm paski. Wodę w dużym garnku z odrobiną soli doprowadzamy do wrzenia. Cukinię blanszujemy w wodzie przez kilka minut. Tak by stała się na tyle miękka by móc ją zwinąć. Gotową cukinię przekładamy do miski z zimną wodą i hartujemy prze chwilę. Następnie osuszamy.
Cebulę i czosnek obierane i drobno siekane podsmażamy na maśle. Do miski przekładamy mięso, cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, żółtko i pesto. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy pulpety wielkości śliwki i owijamy je plastrami cukinie. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
W garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Gdy mąka lekko zbrązowieje dolewamy pomału mleko o temp. pokojowej lub lekko ciepłe i ciągle mieszając, czekamy aż lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. 
Sos wylewamy między pulpety, ale nie na nie. Następnie posypujemy sos startym serem i posiekaną bazylią.
Pieczemy ok 25 - 30 min w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni.

Brak komentarzy: