Jednym z bardziej znanych dań kuchni greckiej, po sałatce greckiej, jest moussaka. Jest to zapiekanka z bakłażana, ziemniaków, mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego.
W innych krajach takich jak Turcja czy Bałkany,danie to się zawsze trochę różni. Bakłażan jest jednak niezmiennie.
Obecna grecka wersja moussake została sformuowana, prawdopodobnie przez szefa kuchni Tselements w 1920 roku. Ma ona trzy warstwy, które są oddzielnie gotowane, a następnie połączone i upieczone.
Obecna grecka wersja moussake została sformuowana, prawdopodobnie przez szefa kuchni Tselements w 1920 roku. Ma ona trzy warstwy, które są oddzielnie gotowane, a następnie połączone i upieczone.
4 ziemniaki ( opcjonalnie)
500 g chudego mielonego mięsa (tradycyjnie jagnięcina lub wołowina)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szkl czerwonego wina
1 ząbek czosnku
1/3 szkl czerwonego wina
1 puszka pomidorów (obranych i pokrojonych)
oliwa z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta chili
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
3 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
2 szkl mleka
sól morska
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szklanki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Bakłażany należy umyć i pokroić na półcentymetrowe plasterki. Plastry układamy na sicie, posypując solą. Pozostawiamy na 30 min, aby puściły sok. Po tym czasie opłukujemy, przekładamy do blaszki, podlewamy odrobiną wody i oliwy. Pieczemy do momentu, kiedy będzie plastry będą miękkie.
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta chili
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
3 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
2 szkl mleka
sól morska
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szklanki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Bakłażany należy umyć i pokroić na półcentymetrowe plasterki. Plastry układamy na sicie, posypując solą. Pozostawiamy na 30 min, aby puściły sok. Po tym czasie opłukujemy, przekładamy do blaszki, podlewamy odrobiną wody i oliwy. Pieczemy do momentu, kiedy będzie plastry będą miękkie.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po przestygnięciu kroimy w plastry
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oliwy. Gdy cebula się zeszkli, ułożyć należy mięso mielone i obsmażyć. Gdy mięso jest już gotowe dokładamy wino, pomidory, pietruszkę, cynamon, chili, oregano, cukier, sól oraz pieprz. Przykrywamy i dusimy ok 40 min.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub oliwą układamy na dnie plastry ziemniaków. Dalej kolejno: 1/3 ilości bakłażanów, 1/2 sosu mięsno - pomidorowego. Powtarzamy warstwy. Na koniec kładziemy trzecią warstwę bakłażana.
W garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Gdy mąka lekko zbrązowieje dolewamy pomału mleko o temp. pokojowej lub lekko ciepłe i ciągle mieszając, czekamy aż lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.
Sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym serem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez ok 35 min.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez ok 35 min.
Podajemy lekko przestudzoną. Należy chwilę odczekać, aby sos się związał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz