sobota, 1 listopada 2014

SERNIK KORZENNO - DYNIOWY

W zeszłym roku na Halloween po raz pierwszy upiekłam sernik dyniowy. Był pyszny i nietuzinkowy. Dla osoby, która znała tylko klasyczny smak sernika, urzekł mnie ten nowy, cudowny smak.

200 g ciastek owsianych
2 łyżki masła

2 szkl wody
4 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżeczki mielonego cynamonu
3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
4 łyżki cukru wanilinowego (lub 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
50 ml mocnego espresso
1 puszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego (kajmaku)
1 szkl purée z upieczonej lub ugotowanej na parze dyni

1 kg zmielonego twarogu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szkl cukru
5 jajek
2 żółtka

1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pokrojoną i oczyszczoną z pestek dynię, układamy skórką do dołu na blaszce. Pieczemy do miękkości przez ok 1 godzinę. Po przestudzeniu obieramy ze sKórki i rozdrabniamy na gładką masę. Drugim sposobem to po prostu ugotowanie w parowniku obranej i pokrojonej w kostkę dyni. Następnie jak wyżej, należy ją rozdrobić.

Spód ciasta przygotowujemy z rozdrobnionych w blenderze ciastek owsianych i zmieszanych z roztopionym masłem. Przygotowaną masą wyłożyć  należy tortownicę o średnicy ok 25 cm, mocno ugnieść i odstawić do lodówki. Tortownica wyłożona powinna być papierem do pieczenia.

Przed przygotowaniem masy serowej należy przygotować syrop korzenno - dyniowy. W tym celu z 2 szklankami wody mieszamy przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i wanilię). Mieszankę zagotowujemy, po czym gotujemy przez 10 min na małym ogniu.  Odstawiamy z ognia aby przyprawy osadziły się na dnie, a syrop z góry przelewamy przez gazę, tak aby uzyskać ok 1/3 szklanki syropu.
Gotowy syrop mieszamy z kawą i mlekiem zagęszczanym do jednolitej konsystencji, a następnie miksujemy z dynią.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
Twaróg mieszamy za pomocą miksera z cukrem i mąką. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy przez chwilę. Kolejno dodajemy żółtka i ostudzoną masę dyniową. Gładkie ciasto przekładamy do formy ze spodem i wstawiamy na średnią półkę w piekarniku. Piec bez termoobiegu przez 15 minut. Następnie zmniejszyć należy temperaturę do 120 stopi Celsjusza i piec przez kolejne 75 min.
Śmietanę 18 % mieszamy z cukrem i smarujemy nią wierzch sernika. Pieczemy dalej jeszcze 15 min.

Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce bez przykrycia. Przed podanie udekorować bitą śmietaną, sosem toffee lub polewą czekoladową i ziarenkami kawy.

Brak komentarzy: