sobota, 6 września 2014

KREM Z JARMUŻU

Jarmuż to warzywo, które długo było zapomniane. Na szczęście powoli powraca do sklepów i na nasze stoły.
Warzywo to należy do rodziny kapustowatych i jest najstarszym z nich. Jarmuż był bardzo popularny w średniowiecznej Europie. A odmiana o kędzierzawych liściach uprawiana była już w Grecji 4 w.p.n.e.
Jarmuż jest królem warzyw. Jest nawet bardziej wartościowy niż szpinak. Zawiera silne przeciwutleniacze i sulforafan, które sprawiają, że ma silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Bogaty jest w: żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy, karoten, luteinę, witaminy: K i C.Posiada dużo błonnika i mało kalorii.
Te zielone liście zdrowia można jeść na wiele sposobów: w formie koktajli, zupy, kotletów, warzywka do obiadu. Można zrobić z niego pesto lub wycisnąć sok. Sok z jarmużu zwany 'aojiru', w Japonii jest popularnym suplementem diety.

2 szkl jarmużu
4 ziemniaki
1 duża marchewka
3 duże ząbki czosnku,
ok 1 1/2 l bulionu warzywnego (ew. kostka Knorr warzywna)
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy jedną łyżkę masła i podsmażamy czosnek wraz z  warzywami. Po chwili dolewamy wywar, dokładamy umyty i drobno posiekany jarmuż. Wszystko gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy warzywa będą już dobre, wyjąć ziele i liść, a resztę rozdrobnić blenderem na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać można wg. uznania z marynowanym tofu, ugotowaną ciecierzycą, fasolką, grzankami, z grillowanym boczkiem czy serem feta.

Brak komentarzy: