czwartek, 11 września 2014

KACZKA W POMIDORACH

Rocznica ślubu to cudowna okazja do przyrządzenia czegoś specjalnego. Delikatne piersi z kaczki w pomidorach, to niezły pomysł.
Nigdy nie jadłam kaczki z pomidorami. Raczej " całą w buraczkach". Ale kaczka w pomidorowym sosie jest pyszna. I nie wiem, czy nie lepsza niż w buraczkach. Może danie to nie jest mega zdrowe i lekkostrawne, ale od wielkiej okazji można pozwolić sobie na odrobinę pysznego szaleństwa.
Mięso kaczki jest bardzo smaczne i soczyste. Niestety dość tłuste, co za tym idzie , zawiera sporo cholesterolu. Jest niestety także ciężkostrawne. Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B.

6 piersi z kaczki lub 1 cała kaczka
1 puszka pomidorów w całości ( lub 4- 6 szt. świeżych)
1 szt.cebula
3 ząbki czosnku
100 ml wina czerwonego, wytrawnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz, majeranek

Sposób przyrządzania:

Jeśli mamy kaczkę w całości, to dzielimy ją na części.  Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i  przyprawiamy solą,pieprzem oraz majerankiem. Mięso odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory jeśli używamy świeżych, musimy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kaczkę na rumiano ze wszystkich stron. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i majeranek. Chwilę podsmażamy razem, a gdy cebula się już zeszkli dolewamy wino. Dusimy wszystko razem pod przykryciem przez 15 min. Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie podlewamy oliwką lub sokiem z pomidorów. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze dodatkowe 15 min.
Kaczkę podajemy z  ziemniaka, kluseczkami albo innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy: