1 szkl mąki
ok 125 g masła
ok 1/3 szkl zimnej wody
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
czekolada albo przyprawa korzenna ( opcjonalnie)
400 g serka naturalnego
1 budyń waniliowy
2 jajka
1 opak. cukru waniliowego
4 duże jabłka
cynamon
płatki migdałowe lub orzechy
rodzynki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mąkę pomieszać z cukrem i solą, dodać zimne masło i pokruszyć w palcach. Następnie połączyć z zimną wodą i razem, szybko wyrobić na gładką masę. Odstawić do lodówki na 30 min.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, wyrównać i dociąć brzegi. Całe ciasto delikatnie nakłuć widelcem.Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni Celsjusza przez 15- 20 min.
Jabłka myjemy i ewentualnie obieramy ze skórki. Ćwiartki jabłka kroimy w plasterki.
Ser mieszamy z jajkami, cukrem waniliowym i budyniem. Do masy serowej można dodać również rodzynki. Na przestudzonym cieście układamy pierwszą warstwę jabłek, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Na wierzchu układamy kolejną warstwę jabłek. Posypujemy dekoracyjnie płatkami migdałowymi lub rozdrobnionymi orzechami.
Wstawiamy do piecyka o temperaturze 180 stopni Celsjusza na kolejne 30-40 min.
Podajemy z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz