niedziela, 14 września 2014

KREM Z DYNI Z MLEKIEM KOKOSOWYM


Czas zacząć sezon dyniowy. Ja odkąd z córeczką zaczęłam obchodzić Halloween, zakochałam się w dyni. To niesamowite, ile pyszności można z niej wyczarować w kuchni. Wytrawnie i na słodko od razu na talerzu, ale i w przetworach. 
Radość dla podniebienia. I mnóstwo zabawy dla dziecka w drążeniu i projektowaniu dyniowego lampionu.
A do tego dynia jest zdrowa.
Zawiera bardzo dużo witaminy A, a także witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6, B9. Z mikroelementów: potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, magnez, wapń i fosfor.
Dynia jest mało kaloryczna, lekkostrawna i odkwasza nasz organizm. 
Jest również warzywem, które nie powoduje alergii, dlatego można podawać ją już bardzo małym dzieciom.
Krem ten jest delikatny i jedwabisty w smaku. Zadowoli nawet wybrednego konesera.

1 średnia dynia
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
400 ml bulionu warzywnego (lub z kostki warzywnej)
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
pestki dyni
świeża kolendra
sól, pieprz, curry, imbir, kardamon

Sposób przygotowania:

Dynię i marchew należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w  kostkę ( jeśli robimy z dyni lampion, to używamy dużej dyni i wydrążamy z niej środek. Pestki usuwamy). W garnku rozpuszczamy masło i łączymy je z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucamy obrany i posiekany czosnek oraz warzywa. Chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy bulion, wino, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, curry i kardamonem.
Zupę podajemy gorącą posypaną prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i świeżą kolendrą lub mleczkiem kokosowym.

Brak komentarzy: