piątek, 8 sierpnia 2014

TWAROŻEK Z KOLENDRĄ, PAPRYKĄ I RZODKIEWKĄ

Tak jak już kiedyś pisałam, zamiast wędlin na kanapkach, wolę pasty i nabiał. A żeby życie miało smaczek, zdrowo eksperymentuję. Dziś miałam zieloną, aromatyczną kolędrę i postanowiłam ją dorzucić do twarożku. Pychotka. A do tego jak zdrowo. Oprócz twarożku miałam cały komplet witamin z kiełków i kolędry.
Kolędra zawiera duże ilości witaminy C, karotenu oraz flawonoidów, które uszczelniają naczynia włosowate, a także zwiększają odporność na infekcje.
Kiełki rzodkiewki natomiast dostarczają witaminę: A, B1, B2, B3, C, E. A także składniki mineralne jak: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź i mangan.

250 g twarogu półtłustego
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 papryki
1 gałązka kolędry
1/2 opak. kiełków rzodkiewki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieść i pomieszać z jogurtem, aby był bardziej wilgotny i jedwabisty. Paprykę umyć i drobniutko pokroić. Paprykę i kiełki dodać do twarożku, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Udekorować na kanapce dodatkowo plasterkami rzodkiewki albo zielonymi kiełkami.

Brak komentarzy: