Pomysłów na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu jest tysiące. U mnie również powstaje w różnych odmianach. Najszybszą, najprostszą i pyszną jest po prostu zmieszanie jej z marchewką, kukurydzą, odrobiną pora i polać sosem do sałatek zmieszanym z oliwą z oliwek.
Kapusta pekińska ma bardzo mało kalorii i dużo właściwości odżywczych. Zawiera dużo beta karotenu i białka. Kryje w sobie wit. A, B1, B2 oraz C. A także: wapń, żelazo, potas,fosfor, magnez, kwas foliowy oraz cynk. Kapusta pekińska więc dobrze wpływa na naszą krew, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.
1/2 główki kapusty pekińskiej
2-3 marchewki
kawałeczek pora
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, zioła prowansalskie
(lub gotowy sos do sałatek)
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić. Marchewkę umyć, obrać i starkować na grubych oczkach. Por umyć i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki oraz kukurydzę wymieszać i polać sosem. Trzy łyżki oliwy z oliwek pomieszać z trzema łyżkami wody i łyżką soku z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Dla wygodnych można użyć gotowego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz