środa, 6 sierpnia 2014

NAPÓJ Z ARBUZA


Ostatnie upały zmotywowały mnie do przygotowania pysznego napoju. Nie przepadam za jedzeniem arbuza w plasterku, ale napój z niego okazał się cudownie orzeźwiać i gasić pragnienie w upalne dni.
Zawsze uważałam, że arbuz to głównie woda i cukier, że nie ma wiele wartości odżywczych i witamin. Wszystko to prawda, ale nie do końca.
Ku mojemu zdziwieni okazuje się, że arbuz zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko nowotworów i opóźniają proces starzenia. Zawarta w owocu tym cytrulina poprawia pracę serca, regeneruje mięśnie i ( tu ciekawostka) ma działanie podobne do viagry.
No i kolejna niespodzianka. Pestki, przez wielu usuwane z arbuza, są bardzo zdrowe. Zawierają sporo białka, komplet witamin z grupy B i dużo magnezu. Bogate są również w tłuszcz, który ma duże właściwości nawilżające. Tłuszcze te również obniżenia stężenia cholesterolu we krwi, a kwasy omega 6 pomagają zredukować podwyższone ciśnienie krwi.

1/2 arbuza
1 cytryna
kostki lodu
cukier ( opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czerwony miąższ arbuza należy odkroić od zielonej skóry i pokroić w kostkę. Następnie miąsz przełożyć do dzbanka dolać sok wyciśnięty z jednej cytryny i kilka kostek lodu. Wszystko razem rozdrobnić. Można dosłodzić do smaku. 
Napój podawać dobrze schłodzony.

Brak komentarzy: