1 szkl mąki pszennej (lub pół na pół z mąką pełnoziarnistą)
100 g masła ( + 2 łyżki do kurek)
1 opak. kurek ( ok 200 g)
1 cebula
5 jajek
250 ml śmietany 18%
100 g sera żółtego
pieprz, sól, tymianek
Sposób przygotowania:
Z masła, mąkę i jednego jajka zagniatamy ciasto, do chwili kiedy otrzymamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim cebulę oraz kurki. Podsmażamy przez kilka minut, potem zostawiamy do ostygnięcia.
Resztę jajek rozbijamy do miski, dodajemy śmietanę sól, pieprz i tymianek. Dokładnie mieszamy. Gdy masa jajeczna jest gładka dodajemy kurki z cebulą oraz starty ser. Delikatnie razem mieszamy, następnie wylewamy na podpieczony spód.
Wstawiamy do piecyka o temperaturze 180 stopni Celsjusza na kolejne 30-40 min, by masa jajeczna się ścięła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz