czwartek, 14 sierpnia 2014

SAŁATKA Z BOBEM I TUŃCZYKIEM

Odrobina bobu została mi po obiedzie. Świetnie się jednak nadał do sałatki na śniadanie.
Pyszna i syta porcja zdrowia na śniadanko.

kilka liści sałaty
1 filiżanka bobu.
1/2 puszki tuńczyka
1/3 papryki
1 ogórek gruntowy
1/2 pęczka rzodkiewki
2-3 jajka
1 filiżanka kiełków brokułów lub rzodkiewki

Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu ze słoika
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę opłukać dokładnie, osuszyć i porwać na drobniejsze kawałki. Następnie ułożyć ją na talerzu.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Ogórek, paprykę i rzodkiewkę dokładnie opłukać. Ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Warzywa te pomieszać wraz z obranym bobem i połową kiełków, następnie wyłożyć na sałatę. Na wierzch położyć rozdrobnionego tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajka. Udekorować pozostałymi kiełkami.
Składniki sosu pomieszać razem, a następnie doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

Brak komentarzy: