2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki masła
¾ szklanki cukru
4 jajka
cukier puder do posypania
kilka śliwek
Sposób przygotowania:
½ kostki masła
¾ szklanki cukru
4 jajka
cukier puder do posypania
kilka śliwek
Sposób przygotowania:
Masło należy rozpuścić w garnuszku. Gdy już będzie płynne przelewamy je do miski, dosypujemy cukier i wszystko dokładnie ucieramy mikserem na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodajemy do rozpuszczonego masła z cukrem. Ciasto ucieramy dalej i dodajemy kolejno po jednym jajku. Foremkę o śr. 26 cm należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą Do przygotowanej foremki przelewamy ciasto. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy na pół lub na plasterki. Owoce układamy na wierzchu ciasta, miąższem do góry.
Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min. (sprawdzamy patyczkiem, kiedy będzie suchy po wyjęciu z ciasta. Ciasto jest już upieczone).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz