Racuchy to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Można je przygotowywać ze słodkim lub kwaśnym mlekiem, proszkiem lub drożdżami.
Najczęściej dodajemy jabłka, ale racuchy można przygotować też z bananami, śliwkami albo rabarbarem.
1 duży kubek kefiru (400 ml) lub kwaśne mleko
ok 1 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenie
2 jajka
4 jabłka
Sposób przygotowania:
Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajka i mieszamy , aż dokładnie połączą się z kefirem. Następnie małymi porcjami należy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy do momentu, kiedy masa będzie jednolita ( bez grudek).
Jabłka należy myć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Kroimy w ósemki, a następnie w dość cienkie plasterki. Jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z dwóch stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby spłynął nadmiar tłuszczu.
Jemy na ciepło lub zimno z cukier albo sosem owocowym lub śmietaną.
Można do ciasta dodać cukier,cynamon, albo cukier waniliowy.
1 duży kubek kefiru (400 ml) lub kwaśne mleko
ok 1 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenie
2 jajka
4 jabłka
Sposób przygotowania:
Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajka i mieszamy , aż dokładnie połączą się z kefirem. Następnie małymi porcjami należy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy do momentu, kiedy masa będzie jednolita ( bez grudek).
Jabłka należy myć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Kroimy w ósemki, a następnie w dość cienkie plasterki. Jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z dwóch stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby spłynął nadmiar tłuszczu.
Jemy na ciepło lub zimno z cukier albo sosem owocowym lub śmietaną.
Można do ciasta dodać cukier,cynamon, albo cukier waniliowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz