wtorek, 19 sierpnia 2014

KABACZEK FASZEROWANY MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Już od jakiegoś czasu chodził za mną faszerowany kabaczek. Nadziewać go można na wiele sposobów. Z mięsem, z mięsem, warzywami, kaszą, ryżem albo samymi warzywami. U mnie dziś był podany z suszonymi pomidorami i dodatkowo z warzywkiem. Wyszedł pysznie.
Kabaczek jest warzywem pochodzącym z Ameryki Środkowej, ale już od dawna stał się popularny w Europie. Należy do rodziny dyniowatych. Smakiem i wyglądem przypomina zaś ogórka.
Jest bogaty w witaminy: A, C, B1 i B2 oraz w wapń, magnez oraz fosfor. Zawiera również błonnik i takie składniki jak: kukurbitacyny, fitosterole, glikozydy, pepenozyd, w nasionach alkaloid. Kabaczek wzmacnia pracę jelit, odkwasza organizm oraz pomaga w walce z pasożytami.
No i co najważniejsze jest pyszny, delikatny w smaku i soczysty.

1 spory kabaczki
1/2 kg mięsa mielonego (np. drobiowo- wołowego)
3-4 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 cebulka
1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie
1/2 puszki pomidorów
ok 100 g żółtego sera
sól, pieprz, oregano, majeranek, pietruszka

2 marchewki
1/2 małego selera
1 mała żółta papryka
2 łyżki masła
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cukinie należy umyć, obrać, a następnie przekroić wzdłuż na 2 połowy. Za pomocą łyżki wydrążamy nasiona. Kabaczka posypujemy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 20 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i osuszamy warzywo papierowym ręcznikiem.
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego rozmiękczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę.
Cebulę i czosnek obieramy, drobniutko siekamy i podsmażamy lekko na patelni na oliwce. Suszone pomidory odsączamy i kroimy. Pomidory, cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy : sól, pieprz, pietruszka, majeranek dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kabaczki. Kabaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego leciutko wysmarowanego oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40-60 min. W międzyczasie podlewamy odrobiną wody i sprawdzamy czy kabaczek jest już miękki.
Przed końcem polewamy sosem przygotowanym z pomidorów w puszce doprawionych solą. pieprze i bazylią. A także posypujemy startym serem. Pieczemy do chwili, kiedy ser się rozpuści.

Marchewkę, seler i paprykę dokładnie myjemy. Marchewkę i seler obieramy, następnie ścieramy na dużych oczkach. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim warzywa do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Gotowe warzywa układamy na półmisku, a obok upieczone kabaczki. Podajemy na gorąco.

Brak komentarzy: