Ostatnio mam jakąś dziwną ochotę na zielony groszek. Kupuję go siatkami i wyjadam ze smakiem te zielone kuleczki. Ostatnio jednak się zdziwiłam, gdyż w groszku nie było kuleczek, a skórka była grubsza i mięsista. Nie za bardzo wiedziałam jak mam go jeść. Leżał dwa dni w lodówce, aż postanowiłam przerobić go na zupę. Oczywiście zupę krem. Powstała pyszna, jedwabista w smaku i bardzo delikatna zupa. A do tego bardzo zdrowa, ponieważ groszek ma dużo magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, potasu i sód. A także wit. C i kwas foliowy.
1 opakowanie groszku cukrowego ( mogą też być 2 puszki groszku z puszki lub mrożonego)
1/2 małego pora ( lub cebuli)
ok 3 szkl. bulionu ( warzywnego lub z kury)
1 serek mozzarella
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w garnku. Por i groszek cukrowy myjemy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Wszystkie warzywa podsmażamy na maśle. Następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmiękną. Następnie dolewamy wywar. Gotujemy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem na krem. Na końcu kroimy mozzarellę w kostkę, dokładamy do zupy i dalej dokładnie rozdrabniamy blenderem.
Podajemy gorącą z pieczywem czosnkowym lub z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz