Tahini jest doskonałym źródłem miedzi, magnezu, wapnia, błonnika oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6.
Tahinę dodajemy nie tylko do hummusu, może być składnikiem sosów, dipów, przysmaków kuchni arabskiej, a nawet słodkich ciast. Na rynku istnieją różne mieszanki tahiny z przyprawami czy z miodem.
Sosy na bazie tahini z dodatkiem soku z cytryny, solą i czosnkiem, rozcieńczone wodą popularne są w bliskowschodnich restauracjach.
Sos ten stosuje się również jako popularną posypkę do mięsa i warzyw.
Ze względu na wysoką kaloryczność podawany jest na śniadanie lub jako deser z kawałkami chleba, które zanurza się w sosie tahini.
1 szkl nasion sezamu
łyżka oleju sezamowego (ew. rzepakowego)
Sposób wykonania:
Sezam przesypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na niedużym ogniu aż zacznie ładnie pachnieć. Cały czas należy mieszać, aby nie doszło do zbyt mocnego zbrązowienia nasion. Mocno przyrumienione nasiona mają gorzki smak. Nasiona są podsmażane, aby wydobyć z nich więcej tłuszczu.
Leciutko zrumienione i przestudzone ziarenka przesypujemy do blendera i miksujemy. Po chwili dolewamy olej. Miksujemy do chwili, aż pasta stanie się jednolicie gładka.
Gotową pastę należy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Okres przydatności to około trzech miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz