czwartek, 3 lipca 2014

HUMMUS ( PASTA Z CIECIERZYCY)

Już od dawna mąż pracuje z ludźmi wielu narodowości, poznaje tym samym smaki ich kuchni. I to w czym się bezgranicznie zakochał to hummus. A jest to po prostu puree z rozgotowanej ciecierzycy z tahini, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem. Dawniej jedzenie biednych ludzi z krajów Bliskiego Wschodu, Turcji, Afryki. Obecnie hummus rozpowszechnił się na całym świecie i podbił serca wielu ludzi.
Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w okresie wypraw krzyżowych. W obecnych czasach najlepiej reklamują go wegetarianie oraz weganie. 
Jest nie tylko smaczny, ale i bardo pożywny oraz zdrowy. Zawiera dużo białka, żelaza oraz wit. C. A także znaczne ilości kwasu foliowego, wit. B6 oraz błonnika.

Podstawowy przepis jest nie tylko genialną pastą samą w sobie. Stanowi również bazę do wielu innych kombinacji. Do podstawowe pasty pasuje prawie wszystko: różne zioła, inne warzywa, takie jak: dynia czy marchewka, suszone pomidory, orzechy itd.
W Palestynie i Jordanii zamiast Tahini dodają czasem jogurt, a zamiast oliwy, masło. Na wierzchu posypują chlebem tostowym.
Syryjczycy używają hummus do innych potraw takich jak: falafel, Kibbeh, tabouleh i Baba Ghanoush.
Najczęściej jednak zjada się go jako dip - pastę z chlebem.

Pastę Tahini można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Polecam jednak aby samemu zrobić i to w trochę większej ilości, ponieważ można ją jeść również samą z chlebem i miodem. I oczywiście dodawać do innych past lub w wersji rzadszej stosować jako składnik sosów do sałatek i marynat.

1 szkl. ciecierzycy ( może być z puszki)
1/2 szkl.  Tahiny
1/4 szkl. oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1/2 cytryny
sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę należy namocz w wodzie przez noc. Następnego dnia ciecierzycę trzeba wypłukać w innej wodzie i ugotować do miękkości. Gotową ciecierzycę odcedzamy i po przestudzeniu rozdrabniamy blenderem z dodatkiem Tahini, oliwy oraz z czosnkiem i sokiem z cytryny. Powinniśmy uzyskać gładką konsystencję. Jeśli jest za gęsta można dolać odrobinę zimnej wody lub oliwy. Na końcu doprawiamy solą i możemy dodać inne dodatki według uznania.

Brak komentarzy: