Bób najchętniej zjadam po prostu ugotowany z koperkiem, ale jak mi zostanie cieszę się dalej jego smakiem na kanapce następnego dnia.
Bób jest bardzo zdrowy. Posiada bardzo dużo białka, witamin i mikroelementów. No i co ważne dla osób na diecie ma sporo błonnika. Więc warto go jeść nie tylko dla walorów smakowych.
1 szkl. bobu
2 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy (lub więcej)
2-3 łyżki pasty Tahini ( niekoniecznie)
6 łyżek oliwy (lub więcej)
2-3 łyżki pasty Tahini ( niekoniecznie)
sok z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania:
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Bób myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy z łupiny i przekładamy do blendera. Dodajemy oliwę, pastę Tahini, sól, pieprz oraz obrany czosnek. Wszystko razem rozdrabniamy na gładki krem. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny. Można dodać również inne przyprawy np. ostrą paprykę. Pastę urozmaicam również dodając podpieczone na patelni i rozdrobnione pestki słonecznika lub orzechy włoskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz