poniedziałek, 21 lipca 2014

KREM Z BOCZNIAKÓW

Dziś miałam ochotę na zupę. W lodówce marchewka, boczniaki i mało czasu. To jednak wystarczyło by stworzyć pyszną, lekką i aksamitną zupę. 
Uwielbiam boczniaki. Nie tylko są smaczne i ogólnie dostępne, ale w przeciwieństwie do leśnych grzybów są bardzo zdrowe.
Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Są źródłem witamin i soli mineralnych. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B, wit. C, białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. 
Boczniaki to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, dzięki czemu zalicza się je do grzybów leczniczych. Zawierający aktywną substancję – pleuran, która powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Beta-glukan poprawia odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory. Boczniki zawierają również ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. 
Warto więc częściej sięgnąć po nie z półki sklepowej.

ok 2 łyżek masła
1/2 kg boczniaków
2 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
1/2 cebuli ( lub białą część pora)
1-2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, imbir
3 szkl. wywaru warzywnego (ew. z kostki warzywnej)

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie należy umyć i obrać. Marchewkę, ziemniaki i cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na maśle w garnku. Po chwili dolewamy ok jednej szklanki wody i dusimy do miękkości. Dodajemy do warzyw liść laurowy i ziele angielskie oraz wywar warzywny.
Grzyby opłukujemy i kroimy w paski, wzdłuż blaszek. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy grzyby do momentu, aż się lekko zarumienią.
Część boczniaków dodajemy do zupy, drugą część zostawiamy do dekoracji na talerzu.
Z zupy wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Zupę dokładnie rozdrabniamy blenderem na aksamitny krem. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
Zupę podajemy gorącą z resztą grzybów i np. grzankami czosnkowymi.

Uwagi!!
Zupę można zaprawić dodatkowo śmietaną, uprzednio rozmieszaną z odrobiną zupy. Dopiero wówczas dolewamy do reszty zupy.

Brak komentarzy: