Mają wszystkie witaminy z grupy B, wit. C, białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.
1 opak. boczniaków
2 jajka
mąka pszenna lub bułka tarta.
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
Boczniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.
W misce mieszamy całe jajka z solą, pieprzem i ziołami. Około szklanki mąki wsypujemy do drugiej miseczki. Grzyby zanurzamy w jajku, a następnie w mące. Kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Musimy uważać by ciasto się nie spaliło. Usmażone boczniaki odkładamy na papierowy ręcznik.
Boczniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.
W misce mieszamy całe jajka z solą, pieprzem i ziołami. Około szklanki mąki wsypujemy do drugiej miseczki. Grzyby zanurzamy w jajku, a następnie w mące. Kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Musimy uważać by ciasto się nie spaliło. Usmażone boczniaki odkładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy gorące zamiast kotletów mięsnych lub jako dodatek do posiłku.
Uwaga
Innym sposobem na panierowanie grzybów jest przygotowanie ciasta naleśnikowego. Jajka mieszamy z mąką oraz szklanką mleka lub mleka z wodą. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe o gęstości śmietany i w nim panierujemy grzyby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz