środa, 11 czerwca 2014

ZUPA OGÓRKOWA

Są tacy którzy za zupą ogórkową nie przepadają. Ja lubię od czasu do czasu raczyć się tą prostą, lekko kwaskową zupką od zawsze wpisaną w smaki kuchni polskiej
Można przygotować ją na rosole lub wywarze z warzyw. U mnie w domu mama ją często przygotowywała na żeberku. W każdym wariancie jest pyszna.


250-300 g żeberka wieprzowego
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
5 ziemniaków
1/2 pora
ok 6 kiszonych ogórków śmietana 18%
pęczek koperku
liść laurowy, ziele angielskie
kostka warzywna
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać włożyć do garnka, wlać zimną wodę i postawić na gazie. Warzywa umyć, obrać i dołożyć do mięsa. Włożyć również liść laurowy i 3 ziela angielskie. Gdy marchewka i ziemniaki będą miękkie wyjąć i pokroić w kostkę lub plasterki, a następnie z powrotem przełożyć do zupy. Por, seler i pietruszkę wyjąć.
Ogórki można obrać, albo razem ze skórką pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kostkę warzywną. Można również dolać wody z ogórków, gdy zupa jest nie dość kwaskowa.
Na koniec do kubeczka nakładamy kilka łyżek śmietany dolewamy gorącej zupy i dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Zupę zaprawiamy śmietaną według uznania. Ja osobiście wolę jak smak śmietany za mocno nie przebija.
Zupę podajemy posypaną koperkiem z kromką chleba.

Brak komentarzy: