wtorek, 10 czerwca 2014

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I SOSEM Z BORÓWEK

Kto nie lubi naleśników. Wszyscy je uwielbiamy. Jako dziecko uwielbiałam wygryzać przeróżne dziury w nich i tworzyć wygryzanki. Uwielbiam je również w każdym innym wariancie. Na słodko, słono i pikantnie. Z mąki pszennej i pełnoziarnistej. Podawane z dżemem, owocami, twarogiem, albo z mięsem lub z warzywami. Na każdy sposób naleśniki są po prostu pyszne.
Skąd pochodzą naleśniki, kto pierwszy przygotował te tak proste a jak pyszne placki nie wiadomo. Znane są na całym świecie. Podobno Włosi uważają, że wynaleziono je we Florencji, a później za sprawą Katarzyny Medycejskiej w XVI wieku trafiły do Francji. Ale pewności nikt nie ma.
2 jajka
ok 3 szkl. mleka ( lub pół na pół z woda mineralną)
ok 2 szkl. mąki
2 łyżki oleju
sól

250 g twarożku potrójnie mielonego
cukier
150 g borówek
100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
cukier puder

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Konsystencja powinna być gęstości śmietany.
Naleśniki smażyć na płaskiej patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Przed wylaniem pierwszego naleśnika, patelnię należy pędzelkiem posmarować olejem.
Twarożek dosładzamy do smaku z kilkoma łyżkami cukru. Jeśli twarożek jest za gęsty można dodać do niego odrobinę mleka lub jogurtu.
Przestudzone naleśniki smarujemy na połowie twarożkiem, następnie składamy i znów ćwiartkę smarujemy warstwą twarogu i znów składamy na połowę. Tak złożone naleśniki odsmażamy na masełku na rumiano. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem i  polane sosem ze zmielonej borówki i jogurtu.

Brak komentarzy: