czwartek, 12 czerwca 2014

RZODKIEWKA Z JOGURTEM GRECKIM

Wiosna, a wraz z nią nowalijki. Świerza, pyszna rzodkiewka- kto jej nie lubi zagryzać do kanapek.
Ja uwielbiam ją również jako surówką z jogurtem naturalnym.

Zastanawiałam się kiedyś czy ma ona jakiekolwiek wartości. Okazuje się, że tak.
Ma sporo witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, nikotynowego oraz wit. C.A także wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. Korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Zalecane jest więc osobą z niedokrwistością. 
Rzodkiewka działa pobudzająco na układ trawienny i zwiększa apetyt. Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo. Obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiega niestrawności oraz likwiduje zgagę.

1 pęczki rzodkiewki
2 łyżki jogurtu greckiego ( lub innego gęstego)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rzodkiewkę umyć i pokroić na półplasterki.
Dodać jogurt i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można zajadać do śniadanka lub jako sałatkę do obiadu.

Brak komentarzy: