czwartek, 29 maja 2014

TRUSKAWKI


Truskawka powstała ze skrzyżowania dwóch roślin: poziomki wirginijskiej pochodzącej z Ameryki Północnej oraz poziomki chilijskiej. Dokonano tego w Europie w 1712 roku w celu hodowli dla jadalnych owoców.
Obecnie uprawiana jest we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego.
W Polsce najbardziej znaną i uznaną przez Komisję Europejską jest truskawka kaszubska. Sezon na truskawki zaczyna się w końcu maja, czerwcu i zapowiada lato.
Truskawka jest źródłem wit. C. Posiada jej więcej niż cytryna czy grejpfrut. Jest też bogata w fosfor, potas, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, żelazo, mangan, cynk, witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.
Dzięki wit PP reguluje dotlenienie krwi. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
 Dzięki zawartości żelaza polecane są przy anemii i kobietom w ciąży. Wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Pomagają w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Owoce te dzięki solom organicznym poprawiają przemianę materii i pektyn. Dzięki temu oczyszczają jelita z resztek pokarmowych, korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Odtruwają i oczyszczają organizm. Obniżą kwasowość moczu pozytywnie działa przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
Podobnie jak cebula i czosnek truskawki zawierają fitocydy, które mają właściwości bakteriobójcze i pomagają przy leczeniu  stanów zapalnych jamy ustnej.
Suszonych liści truskawki używa się zaś jako dodatek do herbat lub do sporządzania naparów. Napary te w medycynie ludowej były wykorzystywane  leczeniu niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii.
Zewnętrznie, rozgniecione owoce i sok stosuje się w leczeniu egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów.
Herbatkę z liści i kwiatów truskawki zaleca się przy przeziębieniach.
Truskawek unikać powinny tylko osoby uczulone na nie oraz osoby z nadwrażliwością na salicylany.

Owoce najlepiej smakują surowe. Świetnie też nadają się do deserów, ciast oraz na przetwory: dżemy, kompoty. Nie ma też problemów w przechowywaniu ich mrożonych. 

W kosmetyce wykorzystuje się odżywcze, ściągające i bakteriobójcze działanie tych owoców. Polecane są dla skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.
Truskawka świetnie nadają się do przygotowania domowych maseczek. Duża zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów sprawia że owoce te bardzo dobrze likwidują przebarwienia skóry. 
Sprawdzają się również jako naturalny bloker na promienie UVA i UVB.

NAPAR Z LIŚCI TRUSKAWEK

garść suchych liści truskawek
1 szkl wody
Sposób przygotowania:

Liście zalewamy wrzącą wodą. Napar odstawiamy pod przykryciem na 10 min, a następnie przecedzamy.
Zastosowanie: przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii.
Naparem można także płukać gardło kilka razy dziennie.

MASECZKA Z TRUSKAWEK ( PRZECIWZMARSZCZKOWA)

1 garść dojrzałych truskawek
1 łyżka oleju sojowego

Sposób przygotowania:

Truskawki należy rozgnieć na papkę i połączyć z olejem. Nałożyć na twarz na ok. 20 minut, a następnie zmyć letnią, przegotowaną wodą.

MASECZKA Z TRUSKAWEK ( ROZŚWIETLAJĄCA)

1 garść dojrzałych truskawek
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy rozdrobnić i zmieszać razem, a następnie nanieść na twarz. Po ok. 20 minutach umyć twarz chłodną wodą.

Brak komentarzy: