2 szkl. mąki
ok 2/3 szkl. wody
sól
ok 1 kg truskawek
Sposób przygotowanie:
Truskawki należy umyć, wyszypułkować i osuszyć. Owoce kroimy na połowę lub na ćwiartki.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól i gorącą ( ale nie wrzącą) wodę. Chwilę mieszamy a następnie, już na stolnicy wygniatamy ciasto, aż będzie miękkie i jednolite. Jeśli to konieczne podsypujemy je mąką lub dodajemy wodę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy truskawki, składamy na pół i zlepiamy brzegi formując falbanki.
Sposób przygotowanie:
Truskawki należy umyć, wyszypułkować i osuszyć. Owoce kroimy na połowę lub na ćwiartki.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól i gorącą ( ale nie wrzącą) wodę. Chwilę mieszamy a następnie, już na stolnicy wygniatamy ciasto, aż będzie miękkie i jednolite. Jeśli to konieczne podsypujemy je mąką lub dodajemy wodę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy truskawki, składamy na pół i zlepiamy brzegi formując falbanki.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3-5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz