piątek, 30 maja 2014

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy, więc nie może obejść się bez pierogów z truskawkami. Tym bardziej, że truskawki to najbardziej ukochane owoce mojej córeczki. Nie praktykuję robienia pierogów z owocami w większej ilości, do przechowywania. Pierogi z owocami najsmaczniej smakują na świeżo. Poza tym przechowywanie ich i zamrażanie jest bardzo trudne.

2 szkl. mąki
ok 2/3 szkl. wody
sól
ok 1 kg truskawek
Sposób przygotowanie:

Truskawki należy umyć, wyszypułkować i osuszyć.  Owoce kroimy na połowę lub na ćwiartki.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól i gorącą ( ale nie wrzącą) wodę. Chwilę mieszamy a następnie, już na stolnicy wygniatamy ciasto, aż będzie miękkie i jednolite. Jeśli to konieczne podsypujemy je mąką lub dodajemy wodę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy truskawki, składamy na pół i zlepiamy brzegi formując falbanki.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3-5 minut. 
Pierogi podajemy ciepłe. Można polać je sosem ze śmietany pomieszanym z cukrem lub tylko posypane cukrem. Możemy je również polać zmielonym musem z truskawek.

Brak komentarzy: