piątek, 13 czerwca 2014

TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

Jedno z moich ulubionych dań to tarta. Na słodko i wytrawnie - wszystkie uwielbiam. 
Szybka, prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna i efektownie wygląda na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. 
W sezonie szparagowym nie potrafię sobie więc odmówić tarty z nimi.

1 gotowe ciasto kruche na tartę lub
1 szkl. mąki
1/2 kostki (100 g) schłodzonego masła
2-3 łyżki lodowatej wody
1 żółtko
sól

150 g (jedno opakowanie) serka Almette
100 g wędzonego łososia
1/2 pęczka szparagów
2 jajka
250 ml gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, wody i żółtka zagniatamy ciasto. Następnie odkładamy je na 1 h do lodówki.
Gotowym ciastem wylepiamy okrągłą formę do tart, zawijając brzegi na ok 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i pieczemy 15-20 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. 
Szparagi myjemy, obieramy i kroimy w kawałki długości ok. 3,5 cm. Łososia kroimy w paski. Szparagi i łososia układamy na upieczonym cieście.
Jajka mieszamy ze śmietaną i serkiem Almette, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość wylewamy na łososia i szparagi. Obficie posypujemy serem żółtym startym na grubych oczkach lub parmezanem.
Pieczemy w temp. 180-185 stopni przez 35-40 minut. Tarta z łososiem i szparagami podajemy na ciepło. Świetnie również smakuje zimna.


Brak komentarzy: