Jest to najprostszy i najsmaczniejszy sposób podania szparagów.
Szparagi są bogate w kwas foliowy, wit. A, C i E, beta-karoten, asparagina, wapń, fosfor, potas, błonnik, inulinę. Niestety sezon na nie nie jest długi, więc tym bardziej należy cieszyć się ich smakiem i zdrowiem.
1 pęczek szparagów białych ( lu zielonych)
4 łyżki oliwy z oliwy
1 łyżka ocet winnego (lub soku z cytryny)
sól, pieprz
1 łyżka ocet winnego (lub soku z cytryny)
sól, pieprz
szczypta suszonego koperku ( do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i obieramy z wierzchniej, twardej skórki. Odcinamy dolną część ok 1-2 cm.
Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niej szparagi na około 5 min. Można również ugotować je w parze.
Sos winegret Gotowe szparagi przekładamy na półmisek i polewamy sosem zmieszanym z oliwy, octu, soli i pieprzu. Podawać można lekko ciepłe lub zimne. Ja jadłam we Francji, i również podaję, jako przystawkę ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Sos winegret Gotowe szparagi przekładamy na półmisek i polewamy sosem zmieszanym z oliwy, octu, soli i pieprzu. Podawać można lekko ciepłe lub zimne. Ja jadłam we Francji, i również podaję, jako przystawkę ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz