piątek, 20 czerwca 2014

TARTA Z FENKUŁAMI I POREM

Fenkuł lub inaczej koper włoski. Robiłam go już na kilka sposobów. Dziś trafił wraz z porem to tarty. Proste, szybkie i smakowite. Można jeść na ciepło i zimno. Świetnie nadaje się na piknik za miasto.


1 gotowy spód do tarty lub
1 szkl. mąki
1/2 kostki (100 g) schłodzonego masła
2-3 łyżki lodowatej wody
1 żółtko
sól

1 fenkuł
1 biała część pora
2 łyżki masła
4 jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego
100 g sera żółtego
sól, pieprz, imbir, curry

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, wody i żółtka zagniatamy ciasto. Następnie odkładamy je na 1 h do lodówki.
Gotowym ciastem wylepiamy okrągłą formę do tart, zawijając brzegi na ok 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i pieczemy 15-20 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. 
Fenkuł i por myjemy kroimy w półksiężyce. Na patelni  rozgrzewamy masło i dusimy na nim fenkuł i por. 
Jajka mieszamy ze jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i curry. Przestudzone warzywa przekładamy do miski z masą jajeczną i mieszamy. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Połowę sera dodajemy do masy jajecznej. Masę wylewamy do formy z ciastem.
Pieczemy w temp. 180-185 stopni przez 35-40 minut. Chwilę przed końcem pieczenia posypujemy tartę resztą sera i pieczemy do momentu kiedy ser się rozpuści.
Tarta podajemy na ciepło lub zimno. 

Brak komentarzy: