Już na początku wakacji można znaleźć w lesie grzyby. Najczęściej są to kurki. Żółciutkie kapelusze od razu poruszają moją wyobraźnie kulinarną.
Pierwsza myśl, to oczywiście jajecznica na masełku z kurkami na śniadanie.
Nie mają one zbyt wiele witamin i mikroelementów. Mają jednak delikatny wyrazisty smak, który dodaje wykwintności nawet zwykłej jajecznicy.
1/2 opak. kurek
4 jajek
1/2 cebuli
2 łyżka masła
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kirki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę i kurki przez kilka minut. Gdy grzyby są już dobre dodajemy jajka, sól i pieprz. Smażymy do momentu kiedy jajka się zetną delikatnie mieszając.
Podajemy ze świeżym pieczywem. Można posypać szczypiorkiem lub kiełkami rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz