Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
czwartek, 19 czerwca 2014
SURÓWKA Z KALAREPKI I JABŁKA
Ostatnio miałam straszna ochotę na kalarepkę i jadłam ją jak jabłka. Dziś postanowiłam połączyć ją z jabłkiem i potraktować jako dodatek do kanapek. Uwielbiam wszelkie surówki i sałatki na śniadanie. A ta wersja świetnie pasuje nie tylko do kanapki, ale również jako samodzielna przekąska.
1 kalarepa
1 jabłko
1 garść orzechów włoskich lub laskowych
1 garść rodzynek
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Kalarepę i jabłka należy umyć. Kalarepkę obrać ze skórki i pokroić w drobne słupki. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w cienkie słupki. Kalarepkę i jabłko zmieszać po skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Orzechy rozdrobnić, razem z rodzynkami i jogurtem dodać do kalarepki i jabłka i dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz