środa, 18 czerwca 2014

SOK Z BURAKA I JABŁKA

Może soki z buraków nie są boską ekstazą smaku, ale na pewno są zdrowe. Zwłaszcza dla kobiet w ciąży i osób z anemią. 
Buraki nie mają dużo witamin ale za to bogate są w kwas foliowy i żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. I właśnie te składniki sprawiają, że sok z buraków jest tak dobry dla naszej krwi.
Ja zaopatrzyłam się ostatnio w sokowirówkę i korzystam do syta przygotowując pyszne i pełne zdrowia soki z warzyw i owoców. 


4 buraki
2 jabłka

Sposób przygotowania:

Buraki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Jabłka umyć przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wszystko zmielić w sokowirówce. Uzyskany sok pić od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy: