poniedziałek, 5 maja 2014

RABARBAR ZAPIEKANY


Kocham wiosnę i bogactwo wiosennych smaków. Już nie mogłam się doczekać chwili kiedy w moim warzywniaku zawita rabarbar. Uwielbiam jego słodko- kwaśny smak. A ze wszystkich ciast z owocami, to właśnie ciasto z rabarbarem stoi na pierwszym miejscu.
Zanim jednak znajdę chwilę na ciasto, zjadam rabarbar sam lekko zapieczony z nuta pomarańczy.
Tak przyrządzony rabarbar ma właściwości antyrakowe. Jest świetny dla diabetyków i osób na diecie. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.

kilka łodyg rabarbaru
1 szt. pomarańczy
2 łyżki miodu
cukier waniliowy lub laska wanilii

Sposób przygotowania:

Rabarbar należy umyć i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Rabarbar układamy w naczyniu do zapiekania. Pomarańczę również należy umyć. Na tarce ścieramy troszkę skórki. Sok wyciskamy z owocu. Miód, sok pomarańczy i skórkę mieszamy razem, następnie polewamy nim rabarbar. Posypujemy odrobiną cukru waniliowego lub wkładamy rozkrojoną laskę wanilii.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 15 min.
Podać można jako deser samodzielny na ciepło lub zimno lub jako dodatek np. do lodów.


Brak komentarzy: