Zanim jednak znajdę chwilę na ciasto, zjadam rabarbar sam lekko zapieczony z nuta pomarańczy.
Tak przyrządzony rabarbar ma właściwości antyrakowe. Jest świetny dla diabetyków i osób na diecie. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
kilka łodyg rabarbaru
1 szt. pomarańczy
2 łyżki miodu
cukier waniliowy lub laska wanilii
Sposób przygotowania:
Rabarbar należy umyć i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Rabarbar układamy w naczyniu do zapiekania. Pomarańczę również należy umyć. Na tarce ścieramy troszkę skórki. Sok wyciskamy z owocu. Miód, sok pomarańczy i skórkę mieszamy razem, następnie polewamy nim rabarbar. Posypujemy odrobiną cukru waniliowego lub wkładamy rozkrojoną laskę wanilii.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 15 min.
Podać można jako deser samodzielny na ciepło lub zimno lub jako dodatek np. do lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz