wtorek, 6 maja 2014

KOMPOT Z RABARBARU


 Pyszny, lekko kwaskowy, wspaniale gaszący pragnienie kompot z rabarbaru. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje wybornie.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Ugotowany rabarbar jest źródłem rapontygeniny, która zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych. Ma również działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i estrogenne.
Kompot z rabarbaru polecany jest kobietom z niedoborem estrogenów i nadmiarem androgenów. Paniom w okresie klimakterium, dziewczynom mającym problem z trądzikiem. A także mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego.

750 g rabarbaru
ok 200 g cukru
1 litr wody

Sposób przygotowania:

Rabarbar należy umyć i pokroić w ok 2 cm kawałki. Do garnka wsypujemy cukier i lekko go karmelizujemy na płytce. Należy ciągle mieszać, by cukier się nie spalił. Po chwili dodajemy rabarbar i prużymy go by zmiękł i puścił sok. Czekamy aż cukier się roztopi. Następnie dolewamy ok szklanki wody i gotujemy ok 10 min.
Gotowy kompot przecedzamy przez sito, dobrze wyciskając sok z miąższu. Na koniec dolewamy resztę wody. Można użyć również wody gazowanej.
Pić można na ciepło lub na zimno z kostkami lodu.

Brak komentarzy: