wtorek, 8 kwietnia 2014

ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIA


Zupę rybną można robić na wiele sposobów. Podobno najlepsza zupa rybna jest wtedy, gdy gotujemy ją z wielu gatunków ryb. Ja miałam jednak tylko łososia i wielką ochotę na rybę. I z tego udało mi się wyczarować cudną, przepyszną zupę. Jeden talerz to za mało..


ok 1,5 kg świeżego łososia (z głową)
0,5 kg marchewki
kawałek selera
1 pietruszki
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory bez skórki
1 papryka
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, słodka papryka
1 kostka Knorr warzywna
pęczek pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Łososia dobrze myjemy. Odcinamy głowę i ogon. Z głowy usuwamy oskrzela ( dokładnie by nie został nawet kawałek, ponieważ rosół będzie gorzki) oraz oczy ( delikatnie, uważając by nie pękły).
Resztę ryby dokładnie myjemy, usuwamy łuski i kroimy na porcje usuwając ości.

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.  Do garnka wkładamy głowę i ogon ryby, marchew, pietruszkę, por oraz seler. Wszystko zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz. Dokładamy ziele angielskie, liść laurowy oraz cebulkę. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Miękkie warzywa wyjmujemy na talerz.

Rybę gotujemy dalej, aż się wygotuje. Potem ją wyjmujemy. Oddzielamy mięso, które na koniec dodajemy do zupy, a resztę wyrzucamy.

W wywarze delikatnie obgotowujemy ( tak by się nie rozpadły) pozostałe kawałki ryby.  Gdy ryba będzie już ugotowana, wyjmujemy ją na talerz, a następnie usuwamy z niej skórę i ości. Rybę dzielimy na kawałki średniej wielkości.

Wywar odcedzamy. Do czystej zupy dodajemy drobno pokrojoną paprykę i drobno pokrojone pomidory bez skórki. Gotujemy, aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy rozgniecioną widelcem lub pokrojoną marchewkę. I na końcu delikatnie dokładamy rozkawałkowaną rybę. Wszystko doprawiamy do smaku. Gorącą zupę na talerzu posypujemy koperkiem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.