czwartek, 27 marca 2014

POLLO AL AJILLO (KURCZAK Z CZOSNKIEM)

Chciałam zrobić królika w sosie salmorejo. Niestety Polska to nie Teneryfa i świeże mięso z królika to rarytas, którego nie można standardowo dostać w sklepie. Na szczęście przepisów do wypróbowania jest tysiące. I tym razem miałam okazję przyrządzić kurczaka z czosnkiem według hiszpańskiego przepisu. Nic wyszukanego i skomplikowanego, ale w smaku pyszny i soczysty.

udka kurczaka ( lub same pałki, albo pierś pokrojona w dużą kostkę)
1 główka czosnku
200 ml. oleju
200 ml. białego wina wytrawnego
3 łyżki octu balsamicznego
1 ostra papryczka chili
sól, pieprz

1-2 cebule
5 marchewek
1 mały por
sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzenia:

Porcje kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i obrumieniamy kurczaka z każdej strony. Kurczaka zdejmujemy z patelni. Łopatką lekko zeskrobujemy to co przywarło do patelni ( ale nie wyrzucamy). Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę oleju i smażymy na nim obrany i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy z powrotem kurczaka, dolewamy resztę oleju, wino, ocet. Dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko razem przez ok 30 min.
Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami.

Ja podałam pałki na poduszonych warzywach.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewki i por umyć. Marchewki obrać i wraz z porem pokroić w drobne paseczki lun zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, a następnie zeszklić cebulę. Po chwili dołożyć warzywa. Chwilę smażyć, a następnie podlać odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusić aż zmiękną, ale nie za długo by zostały lekko al dente.

Brak komentarzy: