środa, 26 marca 2014

CHAMPINONES AL AJILLO ( PIECZARKI Z CZOSNKIEM)



Mało kto nie lubi pieczarek. Może nie są bombą witaminową, ale za to mają niesamowite walory smakowe.
Dziś miałam w końcu okazję zaserwować je według hiszpańskiej receptury. Są pyszne. Z prędkością światła zniknęły ze stołu i niestety spóźnialscy się nie załapali.

500 gr świeżych grzybów
5 łyżki oliwy z oliwek
1/2 suszonej papryczki chili
5 ząbków czosnku
250 ml wytrawnego cherry
sól, pieprz
2 łyżki świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i przez chwilę go podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki. Mieszamy i gotujemy, aż zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekaną papryczką chili. Dolewamy wytrawnego sherry.
Wszystko doprowadzamy do wrzenia przez jedną minutę. Wykładamy na półmisek i posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy: