W zeszłym roku po raz pierwszy przyrządziłam na święta zupę grzybową. Jest prosta i przede wszystkim szybka w przygotowaniu. A do tego wyszła tak pyszna, że w tym roku na pewno ją powtórzę. I pewnie już tak zostanie, że w Wigilię na moim stole będzie gościć grzybowa. A przez kolejne dwa dni będziemy się cieszyć barszczem z uszkami. Mniam. Kocham święta.
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
mały por (tylko biała część)
mała cebula
50 g suszonych grzybów
1 łyżka mąki
1 łyżka masa
olej z oliwek
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
Na kluseczki:
3 jajka
3 dag masła (ok. 1/8 kostki)
6-8 dag mąki(3-4 łyżki)
sól
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć, obrać, przekroić na pół i gotować w ok 1 litrze wody przez ok 40 min. Dodać do zupy ziele angielskie i liść laurowy.
Grzyby zalać 2 szkl wody i gotować na małym ogniu również ok 30 - 40 min.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Następnie zeszklić ją na oleju i dodać do wywaru warzywnego 10 minut przed zakończeniem gotowania.
Warzywa wyjąć z wywaru. Grzyby odcedzić, ale wodę z grzybów dodać do wywaru warzywnego. Grzyby drobniutko pokroić i również dodać do zupy.
Masło roztopić na patelni, następnie dodać dwie łyżki mąki. Chwilę przesmażyć mąkę a następnie do zasmażki dodać łyżkę ciepłej zupy. Dobrze wymieszać by nie było grudek i połączyć z resztą zupy.
Kluseczki:
do miski wkładamy masło i żółtko, następnie ucieramy na gładki krem. Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę i dodaje do masła z żółtkiem. Dodajemy również mąkę i delikatnie wszystko mieszamy, by się dokładnie połączyło. Małe porcje ciasta kładziemy łyżką na gotującą się, osoloną wodę. Chwilę gotujemy do momentu wypłynięcia.
Kluski przekładamy na talerze, zalewamy gorącą zupą i posypujemy natką pietruszki
Uwagi! Warzywa z zupy świetnie pasują do sałatki jarzynowej.
3 jajka
3 dag masła (ok. 1/8 kostki)
6-8 dag mąki(3-4 łyżki)
sól
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć, obrać, przekroić na pół i gotować w ok 1 litrze wody przez ok 40 min. Dodać do zupy ziele angielskie i liść laurowy.
Grzyby zalać 2 szkl wody i gotować na małym ogniu również ok 30 - 40 min.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Następnie zeszklić ją na oleju i dodać do wywaru warzywnego 10 minut przed zakończeniem gotowania.
Warzywa wyjąć z wywaru. Grzyby odcedzić, ale wodę z grzybów dodać do wywaru warzywnego. Grzyby drobniutko pokroić i również dodać do zupy.
Masło roztopić na patelni, następnie dodać dwie łyżki mąki. Chwilę przesmażyć mąkę a następnie do zasmażki dodać łyżkę ciepłej zupy. Dobrze wymieszać by nie było grudek i połączyć z resztą zupy.
Kluseczki:
do miski wkładamy masło i żółtko, następnie ucieramy na gładki krem. Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę i dodaje do masła z żółtkiem. Dodajemy również mąkę i delikatnie wszystko mieszamy, by się dokładnie połączyło. Małe porcje ciasta kładziemy łyżką na gotującą się, osoloną wodę. Chwilę gotujemy do momentu wypłynięcia.
Kluski przekładamy na talerze, zalewamy gorącą zupą i posypujemy natką pietruszki
Uwagi! Warzywa z zupy świetnie pasują do sałatki jarzynowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz