W tym roku na wigilijnym stole nie miałam makowca, ani moich ulubionych rogalików z makiem. Miałam jednak suchy mak i masę białek, które pozostały mi po klejeniu pierogów. Powstał więc pyszny tort makowy, który cudnie prezentował się i pysznie smakował.
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. maku (takiego niemielonego)
1/2 szkl. białek (ok. 3/4 szt)
1/2 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski wsypuję mak, suchy mak cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zapach. Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. maku (takiego niemielonego)
1/2 szkl. białek (ok. 3/4 szt)
1/2 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml wody
sok z połówki cytryny
2 łyżki wódki bądź 1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka cukru
600 ml śmietanki 30 % lub 36 %
250 g sera mascarpone
3 opakowania śmietan fixu
3 łyżki cukru pudru
2 plasterki ananasa lub kilka brzoskwiń z puszki
sok z połówki cytryny
2 łyżki wódki bądź 1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka cukru
600 ml śmietanki 30 % lub 36 %
250 g sera mascarpone
3 opakowania śmietan fixu
3 łyżki cukru pudru
2 plasterki ananasa lub kilka brzoskwiń z puszki
Sposób przygotowania:
Do miski wsypuję mak, suchy mak cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zapach. Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Suche składniki delikatnie przekładam do piany i delikatnie ale dokładnie mieszam. Na koniec wlać należy przestudzone masło. Gdy wszystko będzie dokładnie połączone, masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni Celsjusza, przez ok 25-30 min.
Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Zimne ciasto kroimy na 3 części. Każdą część zwilżamy ponczem zmieszany z wody, soku z cytryny, alkoholu i cukru.
Śmietanę dobrze schładzamy i ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
Spód ciasta smarujemy kremem. Na krem układamy drobno pokrojone i odsączone owoce, a następnie przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta i powtarzamy czynność.
Wierzch oraz boki ciasta smarujemy kremem.
Boki ciasta dodatkowo dekorujemy startą na grubych oczkach białą czekoladą.
Gotowy tort odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz