Czas zabrać się za świąteczne pichcenie. Nie warto wszystkiego zostawiać na ostatnią chwilę i to co się da warto przygotować kilka dni wcześniej.
1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg świeżej kapusty białej
garść grzybów suszonych ( można więcej)
2 cebule
olej
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
garść grzybów suszonych ( można więcej)
2 cebule
olej
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
odrobina sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać zimna woda i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie grzyby należy ugotować przez ok. 20 min. Po przestygnięciu grzyby drobno kroimy ( wodę z grzybów zostawiamy).
Cebulę obieramy, drobniutko kroimy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
Kapustę przepłukujemy zimną wodą i drobno kroimy. Zalewamy wodą z grzybów ( jeśli trzeba uzupełniamy przegotowaną). świeżą kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do kiszonej. Gotujemy wszystko razem z liściem laurowym i zielem angielskim ok. 40 min.
Gdy kapusta jest miękka dodajemy grzyby i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Prużymy jeszcze chwilę i odstawiamy.
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać zimna woda i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie grzyby należy ugotować przez ok. 20 min. Po przestygnięciu grzyby drobno kroimy ( wodę z grzybów zostawiamy).
Cebulę obieramy, drobniutko kroimy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
Kapustę przepłukujemy zimną wodą i drobno kroimy. Zalewamy wodą z grzybów ( jeśli trzeba uzupełniamy przegotowaną). świeżą kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do kiszonej. Gotujemy wszystko razem z liściem laurowym i zielem angielskim ok. 40 min.
Gdy kapusta jest miękka dodajemy grzyby i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Prużymy jeszcze chwilę i odstawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz