niedziela, 22 grudnia 2013

POMARAŃCZOWE PIERNICZKI (ROMA)

ok. 3 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanka cukru pudru
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki prawdziwego miodu
2 łyżki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka z pomarańczowa (najlepiej własna)
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do mąki dodać posiekane masło oraz resztę składników. Ugnieść wszystko na gładkie i jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do miseczki, owinąć folią i odstawić do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 5 mm i wykrajać ciasteczka ( należy podsypać mąką by nie przyklejało się ciasto.
Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku o temp. ok 180 stopni Celsjusza przez 10 min.
Po przestudzeniu dowolnie udekorować i przełożyć do puszki. Najlepiej zostawić na 2,3 dni.

Uwagi!  Można zrobić wszystko tak samo tylko zamiast pomarańczy użyć cytryny. Wtedy będą pierniczki cytrynowe. Można pominąć przyprawę piernikową- wtedy będą ciasteczka pomarańczowe albo cytrynowe.

Brak komentarzy: